Dreamgeckos.com

Caresheet:Aeluroscalabotes felinus

Caresheet:Aeluroscalabotes felinus

Berichtdoor Michael » di 28 dec 2010, 22:04

Aeluroscalabotes felinus:

Beschrijving:
De Aeluroscalabotes felinus is een middel-grote gekko uit Maleisië, zuid Thailand en Singapore. Ze komen veelvuldig voor in Borneo. Ze zouden ook op de Sula eilanden (Indonesië) voorkomen maar dit kan niet bevestigd worden. Wel zijn ze gesignaleerd in de binnenlanden van Vietnam, dit zou betekenen dat ze zich verspreiden naar Vietnam, Laos en centraal Thailand. Ze worden van kop tot begin staartbasis 12 cm. Van kop tot staart kunnen ze een centimeter of 20 worden. Dit is de enigste soort binnen de familie lidgekko’s die zijn staart gebruikt bij het klimmen.

Gedrag:
De Aeluroscalabotes felinus is een zeer schuwe gekko, die de grootste deel van de dag zichzelf schuil zal houden. Als het donker is zullen ze te voorschijn komen. Deze soort kun je geen actieve jagers noemen. Ze zullen meer wachten totdat het prooidier dicht in de buurt is voordat ze toeslaan. De Aeluroscalabotes felinus is een zeer stressgevoelige gekko. Bij mij worden alle Aeluroscalabotes felinus apart van elkaar gehuisvest, dit om stress onderling te voorkomen. In het wild leeft de Aeluroscalabotes felinus solitair, Ze komen alleen samen om te paren. Dit is dus het beste om dit in gevangenschap ook te doen.

Huisvesting:
Bij mij zitten ze gehuisvest in plastic bakken van 40x40x50 (lxbxh). deze zijn ingericht met een flinke laag turf. Daaroverheen ligt een laag bosgrond. Verder staan er takken die zorgen voor klimgelegenheid. Op de bodem liggen stukken schors en kurk waardoor er verstopplekken gecreëerd worden. Als je wil kweken met de Aeluroscalabotes felinus is het aan te rade om een legbakje te creëren. Dit voorkomt dat je het hele terrarium om moet spitten voor de eitjes te vinden. Graaf een krekelbakje gevuld met vochtig turf in, als je ervoor zorgt dat de rest van de bodembedekking bedekt is met bosgrond of mos dan zullende eitjes begraven worden in het legbakje.

Klimaateisen:
De temperatuur moet overdag tussen de 23 en 26ºC zijn en ’s nachts mag deze terug lopen naar 20 tot 23ºC. Hogere tempraturen dan 27ºC kunnen ze slecht hebben. Dit moet je dus zien te voorkomen. De luchtvochtigheid moet tussen de 65-80% zijn, ’s nachts moet de luchtvochtigheid oplopen naar de 90-95%. Zorg wel voor een droge schuilplaats.

Voeding:
Voer kleine insecten zoals krekels maat 5 á 6. Deze hoeven niet bepoederd te worden aangezien de A. felinus vlug last heeft van een teveel aan mineralen en dit kan leiden tot nierproblemen en dit kan uiteindelijk tot een zekere dood leiden. Hier wordt er maar eens in de 2 a 3 maanden krekels bepoederd. Dit lijkt tot nu toe voldoende te zijn. Ook het sproeien is een geval apart bij de A. felinus. Dit mag absoluut niet met gewoon kraanwater, hier zitten ook teveel mineralen in met dezelfde aandoeningen als gevolg. Er dient gesproeit te worden met zogenaamd ro water of te wel osmose water, dit is te krijgen bij diverse aquariawinkels. Sproeien dient dagelijks te gebeuren, het beste is om ’s avonds te sproeien zodat de luchtvochtigheid oploopt.

Kweken:
Het sexen van de Aeluroscalabotes felinus is niet al te moeilijk. zijn. De mannetjes zijn op meerdere te herkennen. Na een 7 a 9 maanden zijn er duidelijk verdikkingen te zien bij het begin van de staartbasis. Ook zijn mannetjes een stuk kleiner dan de vrouwtjes. Bij mannetjes zijn er preanale poriën te zien. Het mannetje word een paar keer bij het vrouwtje geplaatst telkens met een periode van 2 weken om onnodig stress voor het vrouwtje te voorkomen. Een paar keer per jaar worden zacht-schalige eieren gelegd. Neem deze uit het terrarium en plaats ze in een bakje gevuld met vermiculite gebruik de verhouding 1:1. Plaats de eitjes in de incubator en bij een temperatuur van 26 á 27ºC en een luchtvochtigheid van 90-100% is de incubatietijd 60 á 70 dagen. De jongen die geboren worden zullen tussen de 8 en 9 cm. groot zijn. Ze hebben dezelfde klimaateisen als volwassen exemplaren, vooral de luchtvochtigheid is erg belangrijk. De jongen raken snel uitgedroogd met alle gevolgen van dien.
Groeten Michael
Avatar gebruiker
Michael
 
Berichten: 555
Geregistreerd: zo 12 dec 2010, 22:02
Woonplaats: Eindhoven

Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

SL-geckos.com mtbreeders
cron
.:: Uw logo hier? ::.
Neem contact op met de webmaster.

     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Europe - GTS