Dreamgeckos.com

Caresheet Stenodactylus sthenodactylus

Caresheet Stenodactylus sthenodactylus

Berichtdoor Dark » ma 13 dec 2010, 19:46

Stenodactylus sthenodactylus

Zoals bij meer reptielen, heeft ook deze gekko meerdere namen. Zo worden ze ook wel: Dunvingergekko, Hagedisvingergekko en Zandgekko genoemt. De wetenschappelijke naam van deze gekko is: Stenodactylus sthenodactylus, maar de h in de soortnaam was een schrijffout van zijn ontdekker. Nu wordt meestal Stenodactylus stenodactylus geschreven, wat dus eigenlijk niet klopt!

Het verspreidingsgebied van deze Gekko loopt van Noord-Afrika tot Zuidwest-Azie, de meeste dieren worden echter uit Egypte geimporteerd. Deze Gekko behoort met een lengte van +/- 7 á 8 cm. tot een van de kleinste der Gekkonidae. De diertjes hebben een zandkleurige basiskleur met een tekening die per exemplaar kan verschillen van vele kleine donkere vlekjes, tot een paar grote vlekken en soms is zelfs de kleur créme wit aan het kleurpatroon toegevoegd. Deze gekko's zijn grondbewoners, maar willen ook nog wel eens klimmen op de stenen die in het terrarium liggen en als je er wat kunst planten in zet zullen ze daar ook wel eens gebruik van maken om te klimmen. Ze zijn nachtactief en overdag graven ze zich in het zand in, of kruipen in een rotsspleet.Het terrarium
Omdat het kleine diertjes zijn, is geen groot terrarium nodig. Een terrarium van 50x40x40 (lxbxh) is groot genoeg voor eenkoppel of trio van deze gekko's. Maar hier voor geld ook wat groter is beter.

Het terrarium moet echter wel warm en droog zijn, zon 30C op de koelste plek en 40C op de warmste plek. s Nachts mag de temperatuur dalen tot 19 á 20C. De luchtvochtigheid moet laag zijn, maar mag s nachts iets stijgen. Sproei iedere avond licht, maar zorg dat s ochtends alles opgedroogd is. Het substraat moet bestaan uit leemachtig zand, waar de gekko's zich in kunnen graven. Meestal graven de gekko's zich in onder een steen. Zorg dus dat de stenen stevig liggen en de gekko's niet geplet kunnen worden! Daarnaast is een dikke laag zand niet aan te reden, omdat de dieren dan lastig te vinden zijn. Ik heb een dun laagje zand, maar zorg voor voldoende schuilmogelijkheden.De Voeding
Als voeding kunnen kleine krekeltjes (maatje 4 of 5), buffalowormen, (kleine) wasmot larven, en allerlei andere insecten die in hun bek passen gevoerd worden. De gekko's kunnen veel eten en zeker als ze daar de kans toe krijgen, maar het is toch beter niet al te veel te voeren om de dieren alert en actief te houden.Gedrag
Wat deze Gekko's nu zo bijzonder leuk maakt is hun ronduit grappige gedrag. Op het moment dat de lampen uitgaan (de steno's zijn hier heel stipt in en stellen zich op den duur op de schakeltijden van de lamp in), komen de gekko's te voorschijn en beginnen het terrarium te verkennen en hier en daar te graven. Ze zijn heel erg nieuwsgierig en reageren op alles wat er rond om hen heen gebeurd. Als ik voor het terrarium ga staan zie je ze heel nieuwsgierig kijken met die grote ogen.

De gekko's gaan vriendelijk met elkaar om. Ik heb nog nooit een vechtpartij meegemaakt en zelfs mannetjes, mits het terrarium redelijk groot is, kunnen samengehouden worden. Wat enigszins vreemd overkomt is de toch grote schuwheid van deze gekko soort. Zolang het terrariumdeurtje dicht blijft, is er niets aan de hand. De gekko's schrikken niet als je dicht bij het terrarium komt. Als je echter het schuifraampje open doet en er een probeert te pakken, zijn ze ineens watervlug en schieten volledig in de paniek. De gekko's rennen dan al geluiden makend het terrarium door. De gekko's dus niet voor de lol door het terrarium jagen!

Het vangen van de gekko's voor het schoonmaken is dus een lastige klus. Kijk vooral uit dat je ze bij het vangen niet bij de staart pakt. Deze laten ze namelijk zeer snel los. Van een afgeworpen staart hebben ze echter geen last. Deze groeit vanzelf weer aan, maar ziet er niet zo mooi uit als de originele staart. Het schoonmaken van het terrarium hoeft niet vaak te gebeuren. Eens in de zoveel tijd de uitwerpselen verwijderen is voldoende. De uitwerpselen zijn vrij groot en hard en kunnen dus makkelijk verwijderd worden.


De kweek
De mannetjes zijn van de vrouwtjes te onderscheiden door twee balletjes achter de cloaca. Verder blijven de mannetjes, opmerkelijk genoeg, kleiner dan de vrouwtjes en zijn de vrouwtjes ook iets breder. Het geslachtsonderscheid is echter pas na een maand of zes echt goed te zien.

Houd gedurende 6 tot 8 weken een winterrust bij zon 15-18 graden (een koele kamer zonder overige verwarming moet voldoende zijn), om de gekko's in de stemming te brengen om te paren. Het vrouwtje legt zon 6 legsels van 2 eieren per jaar met tussenpozen van ongeveer een maand. De eitjes hebben een harde schaal en moeten op droog zand bij een temperatuur van de 27-30 graden geincubeerd worden. Het duurt ongeveer 70-80 dagen voordat de eieren uitkomen, soms wel meer dan 90 dagen. Het incuberen in een vlakbroedmachine is het meest ideaal, omdat je zo de eieren makkelijk droog kunt houden. Echter een au bain-marie broedstoof werkt ook. Zorg er dan voor dat je de eieren op een droog substraat in een geheel afgesloten bakje in de stoof zet, zodat de eieren niet vochtig worden. Open het bakje minstens n keer per dag om te zorgen dat de eieren frisse lucht krijgen. De luchtvochtigheid kun je iets verhogen door een coladopje met water in het broedbakje te zetten. Zorg er echter altijd voor dat de eieren nooit in direct contact komen met water. Een druppel kan al fataal zijn!

bron: luipaardgekkoforum.nl
Dark
 

Re: Caresheet Stenodactylus sthenodactylus

Berichtdoor DreamGeckos.com » ma 13 dec 2010, 21:31

Moaarrr Input :D
Afbeelding
DreamGeckos.com
Beheerder
 
Berichten: 924
Geregistreerd: wo 08 dec 2010, 16:38
Woonplaats: Glane

Re: Caresheet Stenodactylus sthenodactylus

Berichtdoor melvintj » wo 26 jan 2011, 14:52

Hoe oud of hoe zwaar moet een steno eigk zijn om te kunnen kweken want dat kan ik niet vinden...
melvintj
 
Berichten: 13
Geregistreerd: do 09 dec 2010, 13:47

Re: Caresheet Stenodactylus sthenodactylus

Berichtdoor melvintj » vr 28 jan 2011, 13:13

niemand die het antwoord weet??
melvintj
 
Berichten: 13
Geregistreerd: do 09 dec 2010, 13:47

Re: Caresheet Stenodactylus sthenodactylus

Berichtdoor Daniel » vr 28 jan 2011, 15:55

melvintj schreef:niemand die het antwoord weet??


Ik kijk niet naar gewicht,maar naar leeftijd.Als het diertje volgroeit is kun je het proberen
Groeten Daniel

Like mijn FB-pagina en blijf op de hoogte;
http://www.facebook.com/BigdReptiles
Daniel
 
Berichten: 1406
Geregistreerd: di 14 dec 2010, 16:20
Woonplaats: Wernhout

Re: Caresheet Stenodactylus sthenodactylus

Berichtdoor SL-Gecko's » vr 28 jan 2011, 16:09

Daniel schreef:
melvintj schreef:niemand die het antwoord weet??


Ik kijk niet naar gewicht,maar naar leeftijd.Als het diertje volgroeit is kun je het proberen


mee eens.
Afbeelding
Afbeelding
Avatar gebruiker
SL-Gecko's
Beheerder
 
Berichten: 1656
Geregistreerd: zo 12 dec 2010, 22:22
Woonplaats: Strijensas , Hoeksche Waard , Zuid-Holland
Naam: Sander Leijdens


Keer terug naar Caresheets

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

SL-geckos.com mtbreeders
cron
.:: Uw logo hier? ::.
Neem contact op met de webmaster.

     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Europe - GTS