Dreamgeckos.com

feromones

feromones

Berichtdoor driesT » wo 14 aug 2013, 13:34

Feromonen

Inleiding

Wanneer we naar de productie van feromonen gaan zien kunnen de binnen de squamata 2 groepen definiëren:
- De Autarchoglossa
Hiertoe kunnen de voorlopers en de moderne slangen (serpentes) toe gerekend worden, diegene die een verlenging van het lichaam en verlies aan ledematen vertonen. Ze zijn in het bezit van een musculus rectus superficialis en zijn voornamelijk toegeschreven tot het gebruik van chemische signalen.
- en de Ascalabota.
Hiertoe kan je de meeste hagedisachtige (Sauria) toe delen die voornamelijk zijn aangewezen tot het gebruikt van visuele signalen. Binnen de Sauria zullen de nachtactieve gekko’s het meeste gebruik maken van hun olfactorisch systeem

Feromoonproducerende klieren

De cloacale klieren zijn in tegenstelling tot die van slangen in grotere getallen aanwezig en gegroepeerd of enkelvoudig aanwezig met meerdere afvoergangen die uitmonden in de cloaca.
Enkel vrouwelijke gekko’s hebben zijn in het bezit over een urodeale klieren (klieren die gelegen zijn terhoogte van opening ureter in de cloaca). Deze klier zal tijdens het kweekseizoen een sterke hypertrofie (groei ifv activiteit) vertonen die dan een holocriene secretie (kliercellen stoten zich samen met secreet af) vertoond.
Ook bij mannelijke exemplaren zal de aanwezigheid van een cloacale klier terug te vinden zijn thv de preanale sfincter. Deze klier zal zorgen voor een secreet die vrouwelijke soortgenoten zou aantrekt en mannelijke rivalen op afstand houd.
Naast de vele cloacale klieren zijn er ook nog de klieren in de hemipenis van de man. De secretie van deze klieren zullen aanvankelijk hoger zijn bij een verhoogde testosteron-level.

Femoraal poriën
De precloaclae of femoraal klieren zijn epidermale structuren die bij vele amfibieën en reptielen voorkomen. De klieren ontstaan uit invaginaties in de epidermis waarbij er folliculaire celgroepen gevormd worden die verder differentiëren tot actieve klieren. De femoraal poriën zijn zowel bij mannelijke dieren als bij vrouwelijke dieren terug te vinden maar zullen groter zijn bij mannelijke dieren en hierbij ook een groter secretieniveau vertonen.
De ontwikkeling van de femoraal poriën is samengaand met de ontwikkeling van het mannelijk genitaalstelsel. Hierbij zal bij vroegtijdige castratie geen ontwikkeling van de femoraalporiën gebeuren.
Via de secretie van de femoraal klieren zijn de dieren in staat om in eerste instantie te weten of het over een mannelijk of vrouwelijk exemplaar gaat en in tweede instantie het dier te lokaliseren. Bij het lokaliseren zal zowel het olfactorische deel een rol spelen net als het visuele. Dit komt doordat het secreet o.i.v UV-licht (350-400nm) een visueel signaal uitzend met de golflengte van 500nm. Deze is voor de mens niet zichtbaar maar doordat reptielen binnen deze golflengte nog dingen waarnemen kunnen ze het spoor visueel waarnemen.

Likgedrag paring

Binnen de gekko’s is het likgedrag en het fikkeren met de tong een algemeen voorkomend gedrag die telkens het zelfde stramien volgt. Hierbij zal de man in aanwezigheid van een vrouwtje zich plat tegen de grond houden waarbij zijnstaart wuivende bewegingen maakt en hij flikkert met zijn tong, waarna hij de vrouw nadert en haar likt, waarna hij haar bij de nek in een greep houd en de paring zijn gang gaat.
Aan de hand van verscheidende onderzoeken is gebleken dat de sex differentiatie voornamelijk gebeur door de geurstoffen in de huid. Wanneer een vrouwtje in vervelling staat of op het punt staat te vervellen kan het voorvallen dat de man het vrouwtje zal aanvallen doordat op dat punt tijdelijk de geurproductie via de huid geblokkeerd wordt.
phelsuma mad. grandis
uroplatus phantasticus
uroplatus henkeli
uroplatus lineatus
uroplatus pietschmanni
uroplatus sikorae
uroplatus giganteus
C. Parsonnii
driesT
 
Berichten: 109
Geregistreerd: wo 30 nov 2011, 12:52
Woonplaats: België
Naam: Voor & Achternaam

Re: feromones

Berichtdoor Tamara & Kevin » do 24 okt 2013, 13:48

Hebben dit effe naar het kweken en uitbroeden forum verhuist en er een sticky van gemaakt.
Is best een interessant stukje tekst.
Thanks Dries. :)
Avatar gebruiker
Tamara & Kevin
Global Moderator
 
Berichten: 1461
Geregistreerd: zo 03 jun 2012, 15:09
Woonplaats: Leopoldsburg Belgie
Naam: Voor & Achternaam


Keer terug naar Kweken & uitbroeden

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

SL-geckos.com mtbreeders
cron
.:: Uw logo hier? ::.
Neem contact op met de webmaster.

     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Europe - GTS