Dreamgeckos.com

Caresheet Uroplatus phantasticus

Caresheet Uroplatus phantasticus

Berichtdoor Michael » di 14 dec 2010, 20:19

Uroplatus phantasticus

Beschrijving:
De Uroplatus phantasticus (satan bladstaartgekko) komt uit de tropische regenwouden van centraal en noord Madagaskar. In de centrale hooglanden leven ze van Antananarivo tot Andasibe en in noord Madagaskar leven ze van Ankarana tot de Montagne d’Ambre. Deze soort word in het wild voornamelijk aangetroffen in de lagere lagen van het regenwoud, ze leven daar in struiken op 50 tot 100 cm. boven de grond. Overdag zitten ze daar doodstil met hun staart dat perfect op een blad lijkt zijn ze nagenoeg onzichtbaar. De Uroplatus phantasticus is één van de kleinste bladstaartgekko’s. De totale lengte (kop/staart) is 11 cm. Ze zijn er in allerlei kleuren zoals chocoladebruin, oranje, beige en rood.

Huisvesting:
Neem voor een koppel een terrarium van minimaal 40x60x40 (lxhxb). Als bodembedekking kun je het beste turf nemen, daarboven op een laagje mos of bosgrond, je kunt ook dode bladeren nemen. Plaats takken en/of bamboe in de hoogte, neem planten zodat je in de hoogte schuilplaatsen creëert. Je kunt kunstplanten of echt planten nemen. Echte planten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. De Ficus benjamini blijkt uitermate geschikt te zijn voor de Uroplatus phantasticus mede door de smalle kleine takjes en de bladeren corresponderen perfect bij de staart van de Uroplatus phantasticus. Waardoor de Uroplatus phantasticus zich perfect kan verstoppen tussen deze plant.

Klimaateisen:
De Uroplatus phantasticus kan absoluut niet tegen warme temperaturen, bij een temperatuur van 21-23ºC doen ze het perfect, ’s nachts moet de temperatuur flink teruglopen naar 12-15ºC. De temperatuur mag absoluut nooit boven de 26,5ºC zijn. De terrarium moet tenminste 2x per dag besproeit worden. Het beste is om tegen de avond te sproeien zodat de luchtvochtigheid ’s avonds oploopt. Overdag moet de luchtvochtigheid ongeveer 75% zijn. ’s Nacht mag de luchtvochtigheid oplopen naar 95%.

Voeding:
Voer kleine krekels maatje 4-5 zo af en toe kun je ook wasmotten geven. Bepoeder bij iedere voedselbeurt de voedseldieren met calcium en 1x in de week met vitamine.

Kweken:
Het sexen van de Uroplatus phantastuicus is niet zo heel moeilijk. De mannetjes zijn makkelijk te onderscheiden. Ze hebben aan het begin van de staartbasis 2 flinke verdikkingen zitten, deze zullen na ongeveer 7 á 9 maanden te zien zijn. De staarten van de mannetjes hebben gaten alsof ze zijn aangevreten door insecten. Dit is echter geen basis om het geslacht met 100% vast te stellen. Het instellen van een winterrust is niet noodzakelijk. De Uroplatus phantasticus zal meer met hun eigen biologische klok vaststellen wanneer ze moeten paren en een winterrust zal dit niet bespoedigen of iets dergelijks . Na de verparing zal het vrouwtje tot 6 keer per jaar eitjes leggen. Per keer zullen er 2 eitjes leggen en deze zullen begraven worden in vochtig turf (niet nat) onder dode bladeren of een stuk bark. Neem de eitjes uit het terrarium en plaats ze in een bakje met vochtig vermiculite verhouding 1:1. Bij een temperatuur van 22ºC (’s nachts een koele periode) en een luchtvochtigheid van 100% is de incubatietijd 75 tot 100 dagen. De jongen die geboren worden zullen tussen de 2,5 en 3,5 cm. groot zijn plaats deze in kleine bakjes onder dezelfde omstandigheden als de volwassen omstandigheden.
Groeten Michael
Avatar gebruiker
Michael
 
Berichten: 555
Geregistreerd: zo 12 dec 2010, 22:02
Woonplaats: Eindhoven

Re: Caresheet Uroplatus phantasticus

Berichtdoor dimlicht » zo 07 okt 2012, 19:48

Heb je zelf al nakweek gehad? Gaan de eitjes niet schimmelen met 100% vochtigheid en 1:1 vermiculiet?
5.6.2 Uroplatus Phantasticus
dimlicht
 
Berichten: 57
Geregistreerd: ma 20 jun 2011, 09:52

Re: Caresheet Uroplatus phantasticus

Berichtdoor SL-Gecko's » zo 07 okt 2012, 22:08

Denk niet dat je hier antwoord op zal krijgen,er was eens een conflict met iemand waardoor Michael niet meer op het forum wil posten.
Afbeelding
Afbeelding
Avatar gebruiker
SL-Gecko's
Beheerder
 
Berichten: 1656
Geregistreerd: zo 12 dec 2010, 22:22
Woonplaats: Strijensas , Hoeksche Waard , Zuid-Holland
Naam: Sander Leijdens

Re: Caresheet Uroplatus phantasticus

Berichtdoor roger » ma 08 okt 2012, 05:59

Voor zover ik weet broeden de meeste mensen Uroplatus eitjes uit in droog substraat met hoge luchtvochtigheid. Ze leggen de eitjes in een dopje met droog vermiculiet, in een bakje met vochtig vermiculiet.
2.3 Strophurus Ciliaris
1.3 Strophurus Taenicauda
1.2 Strophurus Intermedius
2.3 Diplodactylus Pulcher
2.3 Diplodactylus Granariensis rex
3.3 Lucasium Byrnei
2.2 Lucasium Damaeum
2.2 Saltuarius Wyberba
2.2 Saltuarius Salebrosus
1.1 Ptenopus Kochi
Avatar gebruiker
roger
Moderator
 
Berichten: 1602
Geregistreerd: wo 03 aug 2011, 11:27
Woonplaats: Landgraaf


Keer terug naar Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

SL-geckos.com mtbreeders
.:: Uw logo hier? ::.
Neem contact op met de webmaster.

     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Dreamgeckos.com
     Europe - GTS